Teksten

Er zijn vele vakken waarbij je vaak lange teksten moet leren voor een toets. Velen hebben hier echter geen zin in. Het kost al genoeg tijd om die tekst door te lezen en dan moet dat natuurlijk een aantal keer om hem te leren. Maar er zijn methodes om de tekst sneller te leren. Het is slim om de tekst in stukken te verdelen. Dan leest u steeds een klein stukje en als u daarmee klaar bent, gaat u proberen het na te vertellen. Dan leest u nog een keer ter controle of u alles goed verteld heeft. Zodra u hiermee klaar bent gaat u naar het volgende stukje. Zo gaat u de hele tekst af. Door de hele tijd korte stukjes te nemen, lijkt het minder leerwerk. Bovendien zijn kleine stukjes makkelijker te leren dan grote stukken.
 
Daarnaast is er nog een methode die heel handig is. Deze methode is het maken van een samenvatting. Velen weten echter niet hoe zij een goede samenvatting kunnen maken. Daarom hebben wij een aparte pagina gemaakt, genaamd Samenvattingen, waarin wij uitleggen hoe u het best een samenvatting kunt maken. 
Maar velen hebben geen zin om een samenvatting te maken. Ook al bent u het van te voren niet van plan, dan raden wij u toch aan om de pagina even te bezoeken. In het begin zullen wij u de voordelen van een samenvatting uitleggen en daarna zullen wij u vertellen hoe u een samenvatting het best kunt maken. Daarnaast leggen wij u ook nog een andere methode uit, namelijk de methode van de 'mindmap'. Een mindmap is een soort woordweb waarin u de tekst samenvat. Het maken van een samenvatting of mindmap kan het leren voor een toets sterk vereenvoudigen.
 
Wij raden u ook nog een derde methode aan, namelijk het zelf maken van een toets. Door zelf een toets te maken, kunt u zich voorbereiden op vragen die in de echte toets kunnen komen. Maar als u zelf de vragen maakt, is het natuurlijk gemakkelijker om er ook zelf uw eigen antwoord bij te bedenken. Daarom is deze methode het meest geschikt voor 2 of meer mensen. U kunt allebei een oefentoets maken en daarna de toets van de ander maken. Voor het maken van de toets moet u de tekst goed doorlezen, wat het invullen van andermans vragen al een stuk gemakkelijker maakt. En door elkaars toetsen na te kijken, weet u precies welke stof u al beheerst en welke stof u nog even goed moet leren. Wees bij het nakijken heus niet te soepel, want dat zijn de meeste docenten ook niet. Formuleer de vragen en de antwoorden goed en geef elkaar naderhand tips naar aanleiding van de fouten die er gemaakt zijn. Denk echter niet dat u de hele leerstof kent als u de toets foutloos maakt. In een toets komen ook andere vragen, dus moet u niet stoppen met herhalen.
Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF