Talen
Er zijn vele talen die op school worden aangeboden. De meest voorkomende zijn Nederlands, Engels, Frans en Duits. Als u voor deze of andere talen gaat leren, is het slim om tijdens het leren een onderscheid te maken tussen woordjes en grammatica. Velen denken dan dat ze dit al apart leren en vaak klopt dat ook, maar het wordt onvolledig geleerd. Wij zullen de woordjes en de grammatica hieronder verder toelichten.
Woordjes
Velen denken dat bij een taal de grammatica belangrijk is, maar met de grammatica kunt u niets als u de woordjes niet kent. Daarom zullen wij u vertellen hoe u dat het best kunt doen.
Velen lezen de woordjes een aantal keer door en gaan ze dan voor zichzelf overhoren. Zodra ze het grootste deel kennen, denken zij klaar te zijn. Dit gebeurt vaak op de dag voor de toets, maar met al het leerwerk wordt aangeraden 2 à 3 dagen van te voren te beginnen. Daarnaast is alleen doorlezen bij lange na niet genoeg. Woordjes hebben tijd nodig om ingestudeerd te worden. Maar iedereen heeft zijn eigen methode die goed werkt. Het is aan u om de juiste te vinden.
Online woordjes leren komt tegenwoordig steeds vaker voor. Er zijn vele sites waarop u dit kunt doen. De 2 meest gebruikte zijn wrts.nl en woordjesleren.nl. Dit betekent niet dat 1 van deze 2 voor u zal werken. Er zijn nog veel meer overhoormethodes en de meeste mensen zijn prima in staat deze zelf te vinden. Maar een overhoormethode zegt niet altijd genoeg. Als u een lijst woordjes leert en u behaalt een goede score, betekent dit niet dat u de woordjes goed beheerst, al denken sommigen van wel. Voor woordjes leren heeft u zeker 2 dagen nodig en is het verstandig om per dag minstens 2 keer een score te halen waarmee u denkt de toets te kunnen maken. En als u dat heeft gedaan, is het daarnaast zeker verstandig om de woordjes op de dag van de toets nog even door te lezen, zodat u uw geheugen weer even opfrist.
Voor meer online overhoormethodes kunt u de pagina Woordjes leren bezoeken.
Als u zich niet echt thuis voelt bij online leren, kunt u altijd andere methodes proberen. Als u meer dan een week de tijd heeft, kunt u de woordjes ook in stukken overhoren en er elke dag een stukje bij nemen. Of laat u door iemand ander overhoren, dat werkt ook altijd goed. U kunt ook kaartjes maken, met op de voorkant een woord en op de achterkant de vertaling en dan gaat u zichzelf overhoren. Woordjes die u kent kunnen op een apart stapeltje. Twijfelgevalletjes krijgen een apart stapeltje een woordjes die u niet kent ook een aparte stapel. Zo kunt u overhoren tot er nog maar 1 stapel over is, namelijk de woordjes die u kent. Er zijn echter nog vele andere methodes, als u maar op tijd begint en meerdere keren herhaalt. Herhalen is bij woordjes leren de grote sleutel tot succes.
Grammatica
Naast woordjes leren, bestaat een taal ook uit grammatica. De grammatica wordt meestal in de les door de leraar uitgelegd, zodat u het kunt begrijpen. In de les kunnen er natuurlijk ook vragen gesteld worden, mocht u iets niet snappen. Maar dan komt thuis dat moment dat u moet gaan leren. In de les leek het allemaal zo makkelijk en als je het zo doorleest ook, maar dat is lang niet genoeg. Als u de grammatica wilt leren, moet u begrijpen wat er staat. Dit houdt in dat u het aan uzelf moet kunnen uitleggen. Velen denken echter dat ze met het doorlezen alleen de toets kunnen leren, maar u moet de grammatica begrijpen en kunnen toepassen. Daarom is het het verstandigst om met de grammatica te oefenen. Zo kunt u zien of u de grammatica snapt. Maar hoe oefent u er nou efficiënt mee. Wij raden aan om het stuk grammatica dat u moet leren, op te zoeken op internet, want op vele websites zijn oefenopgaven beschikbaar om de grammatica te oefenen. Deze opgaven kunnen vaak al meteen worden nagekeken. Zo kunt u zien of u voldoende kennis heeft om de toets te maken.
Maar andere methodes zijn er natuurlijk ook. U kunt bijvoorbeeld proberen de grammatica aan een klasgenoot uit te leggen. Als de klasgenoot het begrijpt en het eens is met wat deze in de les natuurlijk ook al heeft gehoord, weet u dat u de grammatica aan anderen en dus ook aan uzelf kunt uitleggen. Dit houdt in dat het beheersen van de grammatica al een stuk eenvoudiger is. Maar iedereen moet zijn eigen methode zien te vinden.
Bij grammatica moet u ook verbanden leggen met andere dingen. Er zit namelijk meestal een bepaalde logica achter de grammatica. Als u deze logica begrijpt, is het al een stuk gemakkelijker. Maar alleen doorlezen wordt u bij een toets vaak al snel fataal. Neem er de tijd voor en neem geen genoegen met 1 keer doorlezen.