Het leren voor een toets begint natuurlijk op school. Leraren staan voor de klas en geven u alle informatie als het ware op een presenteerblaadje. Ze leggen u alles uit en als u vragen heeft kunt u die stellen. Helaas denken velen er gemakkelijker over. De les is vaak de plek waar zij hun huiswerk maken, zodat ze thuis veel meer vrije tijd hebben. Maar die leraren staan daar niet voor niets voor de klas. In de les krijgt u alles wat u voor de toets moet kennen gewoon als cadeautje aangeboden. Maar dan is natuurlijk de vraag: 'Hoe kan ik de informatie die mij in de les wordt aangeboden het best onthouden?'
Dat is niet moeilijk. U hoeft alleen maar onderscheid te maken tussen wat belangrijk is om te weten en wat niet. Als de leraar zegt dat hij of zij nieuwe stof gaat uitleggen, is het verstandig om goed te luisteren wat er besproken wordt. Als u in de les goed oplet, kent u al een groot deel van de stof. Daarnaast krijg u huiswerk mee, zodat u de kennis voor de toets nog beter kunt leren.
Wat als de leraar een aantekening geeft?
Aantekeningen zijn eigenlijk korte uitlegjes van wat de leraar verteld heeft, maar dan op papier. Als er in de klas een aantekening gegeven wordt, doet u er goed aan als u deze aantekening overneemt. Dit houdt in dat u exact opschrijft wat de leraar u verteld. Velen maken aantekeningen omdat de leraar zegt dat het moet, maar aantekeningen geven exact weer wat u moet kennen voor de toets, anders had de leraar u die aantekening niet gegeven. Maar uiteindelijk blijven er leerlingen over die denken dat ze aantekeningen niet goed over kunnen nemen of dat ze toch nog informatie missen. Als er nog een les voor de toets komt, kunt u aan de leraar vragen of deze uw aantekening even wil doorkijken, om te checken of alle informatie erin staat. U kunt echter ook uw klasgenoten vragen of u de goede aantekening in uw bezit heeft. In elke klas zijn er wel 2 of 3 leerlingen die alles wat de leraar zegt exact overnemen. Deze leerlingen kunnen u dus ook helpen. Maar het blijft het slimst om de aantekening zelf goed over te nemen, want door te schrijven onthoudt u al voor een deel wat er in de les behandeld is.
Op vele scholen vindt er iets als huiswerkbegeleiding of een steunles plaats. Bij deze hulpuren kunt u aan de leraar of een leerling alle vragen stellen die u wilt stellen en u krijgt persoonlijke aandacht. Maar er zijn dingen die nog slimmer zijn om te doen. Uw klasgenoten hebben dezelfde stof als u kort geleden gehad. In elke klas zitten een aantal 'slimmere' leerlingen. Deze leerlingen kunt u eigenlijk ook raadplegen. Zij onthouden vaak nog goed wat de leraar heeft verteld en hebben de stof, net als u, nog maar kort geleden gehad. Dit zijn vaak dé leerlingen die u goed kunnen helpen. Zij weten hoe de leraar het heeft uitgelegd en begrijpen het, zodat ze het ook in andere woorden aan u kunnen uitleggen.
Zoals u ziet kunt u ook op school veel voor uw toetsen doen. En heeft u nog specifieke vragen, dan horen wij het graag van u.